ALDRING AF HUDEN VS. KOLLAGENPULVER

Skrevet af Dorte Clemmensen
2021

Jeg bliver ofte spurgt, om betydningen for aldring af huden vs. kollagenpulver for at forebygge rynker i ansigtet. Mit umiddelbare svar har altid været nej, fordi at der med en alm. varieret kost er rigeligt kollagen til rådighed til huden. Jeg har alligevel søgt svar i videnskaben og jeg har herefter et lidt mere nuanceret svar fremover. Dette vil jeg kort vil beskrive i dette indlæg.

Hvad er kollagen?

Kollagen er et protein, der findes i alt bindevæv i kroppen, hud, muskler, led og indre organer. 75% af hudens ”tør” vægt udgøres af kollagen.
Kollagen findes naturligt i vores kost. Ekstra gode kilder er bl.a. mørk chokolade, avokado, hvidløg, bær, røde frugter, mørkegrønne grøntsager, fede fisk og kød (især fra græssende dyr). Kollagenpulver udtrækkes ofte fra planter, unge kvæg, fisk eller produceres industrielt via svampe, bakterier, insekter mv.

Hvornår aldres huden?

Huden viser de første tegn til aldring efter 25-års alderen. Hastigheden, hvormed huden herefter ældes, er dels genetisk bestemt (se på dine forældre) og dels betinget af, specielt solskader, der beskadiger hudens DNA. Andre skadelige årsager er også rygning, luftforurening og brug af ansigtsmimik, hvilket giver rynker i huden. Huden får dermed, med alderen, beskadiget sine kollagen dannende celler (fibroblaster), der reduceres i antal og evne til at danne kollagen. Desuden reduceres hudens elastik (elastin) samt blodforsyning.

Hvad siger litteraturen?

Videnskabeligt foreligger der flere studier om aldring af huden vs. kollagenpulver. Kollagentilskud er principielt et proteintilskud, der generelt betragtes som ufarligt. Når jeg gennemgår disse studier, synes der at være en mulig men ikke dokumenteret positiv effekt af collagen hydrolysat ved indtagelse af 2.5-10g/dag igennem 8 to 24 uger. Der er mere overbevisende mulig effekt af det dyrere collagen tripeptid min. 3g/dag igennem 1-3 måneder, der i flere studier har vist synlig forbedring af hudens elasticitet og hydrering.

Hvis du vil undgå eller reducere hudens aldersforandringer har man således flere muligheder:

  • Undgå solskader, røg og forurening på huden – husk solcreme hver dag også om vinteren og vask dit ansigt morgen og aften.
  • Du kan overveje kollagentilskud – bedst dokumenteret er collagen tripeptide min. 3g/dag igennem 1-3 måneder – efter min vurdering kan dette være et godt supplement, specielt hvis du er småt spisende og forsøger at undgå kød, men du skal sikre dig, at den er denne type collagen du køber.
  • En tredje og en nok mere potent mulighed er Radiesse, der er en videnskabeligt dokumenteret biostimulator, der aktiverer fibroblasterne til at øge dannelsen af collagen til huden, opnår øget elastin i huden sa,t forbedre hudens blodforsyning – dette kan du læse mere om her.
  • Se resultater med Radiesse her.
Øvrige indlæg
LOW CARB OG ANTIAGE

LOW CARB OG ANTIAGE

Anti-age og lavt kulhydrat indtagAnti-age handler både om at passe på sit helbred og sin hudkvalitet. I denne blog kigger vores overlæge, Dorte Clemmensen, nærmere på kulhydraters betydning for dit...

MIDDELHAVSKOST OG ANTIAGE

MIDDELHAVSKOST OG ANTIAGE

Middelhavskost og anti-ageAnti-age er meget mere end hudprodukter, botox, filler og Radiesse®. F.eks. er der fundet god sammenhæng mellem periodisk faste og anti-age. Læs mere om dette her. Med antiage bør du...

d-vitamin og antiage

d-vitamin og antiage

D-vitmin og anti-age Mange danskere mangler D-vitamin i kroppen om vinteren. Dette er et problem ift. opbygning af stærke knogler i barne- og ungdomsårene og svækkelse af knoglerne efter 25-årsalderen....

VESTLIG KOST OG ANTI-AGE

VESTLIG KOST OG ANTI-AGE

Vestlig kost og anti-age Vestlig kost og anti-age harmonerer ikke godt. Fastfoodkultur i industrialiserede lande har et lavt fiberindhold og er rig på sukker, mættet fedt og forarbejdede fødevarer. En vestlig...

FASTE OG ANTIAGE

FASTE OG ANTIAGE

Faste og anti-age Periodisk faste og anti-age har en meget interessant sammenhæng. Faste betyder, at man periodisk afholder sig fra mad og sukkerholdige drikke. Dette bliver mere og mere populær, både som...