VESTLIG KOST OG ANTI-AGE

Vestlig kost og anti-age

Vestlig kost og anti-age harmonerer ikke godt. Fastfoodkultur i industrialiserede lande har et lavt fiberindhold og er rig på sukker, mættet fedt og forarbejdede fødevarer. En vestlig kost er tæt forbundet med tab af en sund, varieret tarm bakterieflora og en høj risiko for fedme, hjerte-karsygdomme, sukkersyge og cancer.

Der er stærke beviser for, at vestlige lande ville have gavn af en indsats for at udbrede og anbefale en ny madkultur, baseret på kalorierestriktion og ved at foretrække naturlige, regionale og friske fødevarer, frem for forarbejdet færdiglavet kost.

Vestlig kost og anti-age effekt i tarmen

Et af de vigtigste “organer”, der er påvirket af kosten er tarmbakteriefloraen. Tarmbakterierne består af omkring 3.8 x 1013 mikroorganismer på ca. 1,8kg vægt. Tarmfloraen omfatter mindst 1000 forskellige arter af kendte bakterier. Tarmbakteriernes funktion er bl.a. fordøjelse af kulhydrater, undertrykkelse af skadelige bakterier, dannelse af vitaminer, immunsystem aktivitet og optagelse af lægemidler. Vestlig kost reducerer og ændrer denne fint sammensatte tarmflora, så der er færre af de gode baktierier, vækst af de mindre gode og skadelige bakterier og mindre variation af typerne af tarmbakterier.

 

Sund og usund tarmflora ift. vestlig kost og antiage

En vigtig kilde til dannelse af sunde tarmbakterier er en fiberrig kost, rig på grøntsager, reduktion af kød fra firbenede dyr (ko, gris, lam mv.) og periodisk faste.

vestlig kost

Det er videnskabeligt bevist i dyreforsøg, at en sund tarmflora hæmmer betændelsestilstande i tarmen og cancer cellevækst i varierende omfang og gennem flere mekanismer. En sammenhæng mellem kost, bakterieflora og  kræftforebyggelse og behandling, er for nyligt blevet videnskabeligt afsløret. Dette understreger vigtigheden af en ny madkultur baseret på ovennævnte sundere fødevarer frem for en vestlig fed og sukkerrig kost.

Sunde medicinske og funktionelle diæter frem for vestlig kost

Udover diæeter designet til vægtkontrol, studerer forskerer i dag i adskillelige tilgange til madregimer for at etablere sunde medicinske og funktionelle diæter med den rette balance af vitaminer, mineraler og andre nærringsstoffer. Dette med det formål at forebygge og helbrede sundhedsproblemer. 

Kommer snart: flere blogs om de mest popilære “kræftspecifikke” diæter på tarmfloraen og deres potentielle indvirkning på kræftforenyggelse og behandling. 

Vil du vide mere om antiage?

Anti-age er meget mere end hudprodukter, botox, filler og Radiesse®. F.eks. er der fundet god sammenhæng mellem periodisk faste og anti-age. Med antiage bør du tænke på, både at bevare et sundt og friskt udseende og et godt helbred. Du kan se flere gode tip på vores instagram og hos Overlæge Dorte Clemmensen.

Rigtig god fornøjelse!

Øvrige indlæg
LOW CARB OG ANTIAGE

LOW CARB OG ANTIAGE

Anti-age og lavt kulhydrat indtagAnti-age handler både om at passe på sit helbred og sin hudkvalitet. I denne blog kigger vores overlæge, Dorte Clemmensen, nærmere på kulhydraters betydning for dit...

MIDDELHAVSKOST OG ANTIAGE

MIDDELHAVSKOST OG ANTIAGE

Middelhavskost og anti-ageAnti-age er meget mere end hudprodukter, botox, filler og Radiesse®. F.eks. er der fundet god sammenhæng mellem periodisk faste og anti-age. Læs mere om dette her. Med antiage bør du...

d-vitamin og antiage

d-vitamin og antiage

D-vitmin og anti-age Mange danskere mangler D-vitamin i kroppen om vinteren. Dette er et problem ift. opbygning af stærke knogler i barne- og ungdomsårene og svækkelse af knoglerne efter 25-årsalderen....

FASTE OG ANTIAGE

FASTE OG ANTIAGE

Faste og anti-age Periodisk faste og anti-age har en meget interessant sammenhæng. Faste betyder, at man periodisk afholder sig fra mad og sukkerholdige drikke. Dette bliver mere og mere populær, både som...

Efterårshudpleje

Efterårshudpleje

Efterårshudpleje SkinCeuticalsSkrevet af Katrine Korsgaard Nielsen Kosmetisk Sygeplejerske, Kosmetisk Hviidsminde I takt med at vejret ændrer sig, ændrer din hud og dennes behov sig også. Luften bliver...