LOW CARB OG ANTIAGE

Anti-age og lavt kulhydrat indtag

Anti-age handler både om at passe på sit helbred og sin hudkvalitet. I denne blog kigger vores overlæge, Dorte Clemmensen, nærmere på kulhydraters betydning for dit helbred.

Low carb diæt og anti-age

Lav kulhydrat diæt, anvendes i dag af mange der ønsker vægttab og vægtkontrol. Forskere interesserer sig mere og mere for kostens betydning for et godt helbred. De leder efter den perfekte diæt der sikrer, at kroppen har den rette balance af vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer med det formål at forebygge og helbrede sundhedsproblemer. En af de diæter, man har studeret for mulig sundhedsfremmende effekt er kost med lavt indhold af kulhydrat.

Hvad er lavt kulhydrat diæt i kosten?

Sundhedsstyrelsens anbefalede indhold i en sund alsidig kost er:

  • 25-40% af energien fra fedt, heraf max. 10% fra mættet fedt
  • 45-60% af energien fra kulhydrat
  • 10-20% af energien fra protein

Når man taler om en kost med low carb (lavt kulhydrat), taler man om kost med <40% kulhydrat indhold.

kulhydrat og low carb

Hvor kommer kulhydrat fra?

Langt de fleste kulhydrater findes i planter som f.eks. brød, korn, grøntsager og frugt. Kulhydrat er dermed en helt naturlig del af en sund og varieret kost. 

Umiddelbart kan det være svært at se, hvilken fordel der er i at reducere mængden af kulhydrater i sin kost. Når man læser nyere videnskabelige artikler, er der dog fordele, udover vægttab og vægt vedligeholdelse, ved at reducere i hvert tilfælde nogle typer kulhydrater. 

Kulhydrater kan inddeles i:

  • Fordøjelige sukkerarter (f.eks. ren sukker, slik, kager, is, dessert, sodavand, saftevand, energidrik, frugtyogurt og søde morgenmadsprodukter)
    • Sukker kan medføre overvægt og dermed større risiko for hjerte-kar-sygdomme, forhøjet blodtryk samt type 2-diametes.
  • Fordøjelig stivelse (f.eks. brød, gryn, kartofler, majs, rodfrugter, ris og pasta)
    • Stivelse nedbryges og optages langsommere end sukker og giver mere stabiliseret blodsukker og mæthedsfølelse
  • Ufordøjelige kostfibre (f.eks. rugbrød, fuldkornsbrød, havregryn, fuldkornspasta, bælgfrugter, grove grøntsager, kål, nødder, frugt og frø)
    • Kostfibre bidrager til mæthedsfølelse, en velfungerende mave og fordøjelse og har dermed en positiv effekt på f.eks. hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og kræft i tyktarmen

Hvad gør low carb for kroppen?

Begrænsning af kulhydrat indtag er forbundet med vægttab og forbedret generel sundhed. Ved at indtage færre kulhydrater (<40% af energien fra kosten) undgår du forhøjet sukker i blodet. Ved at indtage færre sukkerholdige fødevarer, opnår man en mere stabil blodsukker niveau, hvilket bl.a. reducerer sultfølelsen og dermed giver et vægttab. 

kulhydrat pasta

Lavt kulhydrat indhold i tarmfloraen

Forskning har vist, at hos overvægtige der indtog en kost med lavt kulhydrat og højt proteinindhold opnåede man et signifikant fald i bakterier der lever af kulhydrater kaldet “Collinsella aerofaciens” og “E. rectale“. Et fald af disse bakterietyper ses bl.a. ved irritative tarmsygdomme og kan forværre f.eks. irriteret tyktarm.

En sund tarm, har altså brug for kulhydrater, særligt fra kostfibre, hvorfor en diæt på low carb primært bør gå ud på at reducere de kuhydrater med fordøjelige sukkerarter (altså sukkerindtaget) og til dels stivelse.

Højt sukkerindtag og tarmens bakterieflora

Omvendt er overdreven indtagelse af sukker kendt for at have skadelige virkninger på menneskers sundhed Et højt sukkerindtag giver bl.a. øget galdeproduktion, hvilket udløser spredningen af dårlige tarmbakterier. Ydermere tyder videnskaben på, at sukker ændrer tarmfloraen hen imod en mere vestlig tarmflora, som er karakteriseret ved en skadelig nedsat mangfoldighed i tarmfloraen.

Kostbibre og tarmflora

Diæter rig på kostfibre øger gavnlige bifido bakterier og reducerer generelt væksten af “dårlige” bakterier. Kostfibre er “føde” for en sund og beskyttende tarmbakterie flora, hvorfor dette kulhydrat ikke bør reduceres i low carb diæt. 

Kulhydrat indtagseffekt på kræft i dyreforsøg

Det er velkendt, at tumorceller er afhængige af kulhydrat, hvorfor høj sukkerindtagelse i kosten i dyreforsøg kan fremme tumordannelse.
Man har i dyreforsøg forsøgt at udskifte sukker med stivelse. I en musemodel for bugspytkirtelkræft hæmmede stivelse tumorvækst og ændrede bakteriefloraen i tarmen hen imod en sundere tarmflora og dermed en hæmmende effekt af kræftceller i tarmen.

Kulhydrat indtagseffekt på kræft hos mennesket

Der forelægger flere studier på mennesket, hvor man har kigget tilbage i tiden, og sammenholdt tidligere kostvaner med risikoen at udvikle kræft. Forskerne konkluderede, at et højt fuldkornsindtag kan være forbundet med en lavere risiko for brystkræft især hos overvægtige kvinder efter overgangsalderen.

Indtag af ekstra kostfibre som f.eks. frøskaller fra brun ris kan være gavnlig for at reducere risikoen for tyktarmskræft. Almindelig stivelse, syntes ikke at have betydning for kræftudviklingen.

Min personlige konklusion som overlæge

Min personlige konklusion på en diæt med low carb indhold er:

  • At denne kost potentielt har en række positive egenskaber udover vægttab.
  • Kulhydrat reduktionen bør dog primært være en betydelig reduktion af sukkerindtag, da dette har en veldokumenteret sundhedsskadelig effekt på kroppen.
  • Der synes at være gode egenskaber i stivelse (ris, pasta, kartofler, rodfrugter m.v.) både ift. mæthedsfornemmelse og i dyreforsøg er der fundet hæmmet tumorvækst ved indtagelse af stivelse, hvilket dog endnu ikke er vist i forsøget hos mennesket. 
  • Man bør ikke stræbe efter at indtage. såfå kulhydrater som muligt, da kostfibre har en veldokumenteret positiv effekt på tarmfloraen, mæthedsfornemmelsen, og det synes at have en beskyttende effekt ift. risiko for, særligt, brystkræft og tyktarmskræft. 

Følg med i overlæge Dorte Clemmensens viden indsamling i lægevidenskaben om anti-age:

Rigtig god fornøjelse!

Øvrige indlæg
MIDDELHAVSKOST OG ANTIAGE

MIDDELHAVSKOST OG ANTIAGE

Middelhavskost og anti-ageAnti-age er meget mere end hudprodukter, botox, filler og Radiesse®. F.eks. er der fundet god sammenhæng mellem periodisk faste og anti-age. Læs mere om dette her. Med antiage bør du...

d-vitamin og antiage

d-vitamin og antiage

D-vitmin og anti-age Mange danskere mangler D-vitamin i kroppen om vinteren. Dette er et problem ift. opbygning af stærke knogler i barne- og ungdomsårene og svækkelse af knoglerne efter 25-årsalderen....

VESTLIG KOST OG ANTI-AGE

VESTLIG KOST OG ANTI-AGE

Vestlig kost og anti-age Vestlig kost og anti-age harmonerer ikke godt. Fastfoodkultur i industrialiserede lande har et lavt fiberindhold og er rig på sukker, mættet fedt og forarbejdede fødevarer. En vestlig...

FASTE OG ANTIAGE

FASTE OG ANTIAGE

Faste og anti-age Periodisk faste og anti-age har en meget interessant sammenhæng. Faste betyder, at man periodisk afholder sig fra mad og sukkerholdige drikke. Dette bliver mere og mere populær, både som...

Efterårshudpleje

Efterårshudpleje

Efterårshudpleje SkinCeuticalsSkrevet af Katrine Korsgaard Nielsen Kosmetisk Sygeplejerske, Kosmetisk Hviidsminde I takt med at vejret ændrer sig, ændrer din hud og dennes behov sig også. Luften bliver...