FASTE OG ANTIAGE

Faste og anti-age

Periodisk faste og anti-age har en meget interessant sammenhæng. Faste betyder, at man periodisk afholder sig fra mad og sukkerholdige drikke. Dette bliver mere og mere populær, både som slankekur, men også som antiage behandling. Men hvordan skal man forstå dette begreb: faste og anti-age?

Mange af os forbinder måske anti-age med rynkecremer fra diverse tv-reklamer. I denne artikel skal begrebet antiage læses som “anti-forældelse” af kroppen og dens indre. Tidens tendenser går imod denne nye forståelse af anti-age. Vi vil i højere grad forstå antiage som en måde vi bedre kan styrke kroppen mod (måske) et sundere, mere aktivt og lægere liv. I denne artikel har vores overlæge undersøgt netop sammenhængen mellem faste og anti-age.

Ved at faste vil blodsukkeret blive mere stabilt og kroppen overgår til fedtforbrænding. Det stabile blodsukker vil reducere den fastendes sultfølelse og mange opnår øget energi og velvære. Men er der dokumentation for sammenhængen? Vores overlæge har gennemgået videnskabelige databaser for at svare på dette spørgsmål.

faste og antiage

Videnskabelig dokumentation på hvordan faste virker på kroppen

Faste er videnskabeligt bevist at have en positiv antiage effekt på kroppen.
Det kan være vanskeligt at bevise at faste forlænger og forbedrer menneskets livstid. Et sådan forsøg ville principelt tage en livstid at gennemføre. Når en forsker har en idé om, at faste og anti-age kan have en positiv effekt på både levealder og helbred, vil man typisk starte med at lave forsøg på gnavere, der har en ret kort livs længde.

Resultat i dyreforsøg

Der findes en del videnskabelige artikler med dyreforsøg og faste og kalorierestriktion.
Generelt viser disse forsøg nedsat vægt hos gnavere, der faster af og til, sammenlignet med de, der har fri adgang til mad. Man har ligeledes fundet op til 40% øget livslængde og højere aktivitetsniveau i dyrets sidste leveår. Der er ligeledes vist:

 • Nedsat puls og blodtryk
 • Mindre mén efter skade på hjerne og hjerte
 • Reduceret blodsukker (nedsat risiko for sukkersyge)
 • Nedsat aldring af hjernen (alzheimer, parksinson)
 • Reduceret risiko for cancer / kræftsygdomme

Videnskabelige artikler om effekten hos mennesket

Hos mennesket er der indtil videre bevist, at faste giver:

 • Lavere vægt
 • Nedsat risiko for sukkersyge
 • Færre hjerte-kar-sygdom efter blot 2-6 måneder med regelmæssig faste
 • Nyere mindre studier tyder på, at der er en sandsynlig effekt på cancer og multiple sclerose.

Meget tyder derfor på, at periodisk afholdelse fra mad og sukkerholdige drikke har en række livsforbedrende og mulig livsforlængende egenskaber.

Hvordan skal man faste for at opnå anti-age effekt?

Der er ingen dokumenteret forskel på faste og anti-age ved at faste f.eks.:

 • 16 timer i døgnet de fleste dage om ugen
 • 2 dage om ugen med max 500 kalorier (kalorie restriktion)
 • Hele dage

De fleste starter derfor med at faste 16 timer i døgnet, f.eks. i ugens hverdage. Man kan faste som det passer bedst f.eks. at springe morgenmaden over og spise fra kl. 12.00 – 20.00.

Hvis man føler sult kan man evt. forsøge at reducere hurtige kulhydrater som sukker, slik, kager, hvidt brød, ris og pasta. i spiseperioden, for at få så stabilt et blodsukker som muligt. 

Vil du vide mere om antiage?

Anti-age er meget mere end hudprodukter, botox, filler og Radiesse®. Periodisk faste og anti-age synes at være tæt forbundne. Med antiage bør du tænke på, både at bevare et sundt og friskt udseende og et godt helbred. Du kan se flere gode tip på vores instagram og hos Overlæge Dorte Clemmensen.

Rigtig god fornøjelse!

 

Øvrige indlæg
LOW CARB OG ANTIAGE

LOW CARB OG ANTIAGE

Anti-age og lavt kulhydrat indtagAnti-age handler både om at passe på sit helbred og sin hudkvalitet. I denne blog kigger vores overlæge, Dorte Clemmensen, nærmere på kulhydraters betydning for dit...

MIDDELHAVSKOST OG ANTIAGE

MIDDELHAVSKOST OG ANTIAGE

Middelhavskost og anti-ageAnti-age er meget mere end hudprodukter, botox, filler og Radiesse®. F.eks. er der fundet god sammenhæng mellem periodisk faste og anti-age. Læs mere om dette her. Med antiage bør du...

d-vitamin og antiage

d-vitamin og antiage

D-vitmin og anti-age Mange danskere mangler D-vitamin i kroppen om vinteren. Dette er et problem ift. opbygning af stærke knogler i barne- og ungdomsårene og svækkelse af knoglerne efter 25-årsalderen....

VESTLIG KOST OG ANTI-AGE

VESTLIG KOST OG ANTI-AGE

Vestlig kost og anti-age Vestlig kost og anti-age harmonerer ikke godt. Fastfoodkultur i industrialiserede lande har et lavt fiberindhold og er rig på sukker, mættet fedt og forarbejdede fødevarer. En vestlig...

Efterårshudpleje

Efterårshudpleje

Efterårshudpleje SkinCeuticalsSkrevet af Katrine Korsgaard Nielsen Kosmetisk Sygeplejerske, Kosmetisk Hviidsminde I takt med at vejret ændrer sig, ændrer din hud og dennes behov sig også. Luften bliver...