d-vitamin og antiage

D-vitmin og anti-age

Mange danskere mangler D-vitamin i kroppen om vinteren. Dette er et problem ift. opbygning af stærke knogler i barne- og ungdomsårene og svækkelse af knoglerne efter 25-årsalderen.
Danmark tilhører et af de lande i verden med størst forekomst af knogleskørhed. Det kan man umiddelbart godt undre sig over, når vi også er et af de lande, der drikker mest mælk, der er fyldt med kalk, der jo er godt for knoglerne.

Hvor kommer D-vitamin fra?

Årsagen til knogleskørhed er mest sandsynlig mangel på D-vitamin. D-vitamin findes naturligt i fede fisk (hvilket danskere generelt ikke spiser nok af) og vi får tilført D-vitamin via vores hud når solen skinner. En tommelfingerregel, er at 20 min. med ansigt og underarme i solen om dagen, er nok til et opretholde et normalt D-vitamin depot i kroppen.
Efter en skøn sommer med masser af sol, har vi et lager af D-vitamin i vores fedtvæv. Dette lager forsvinder i løbet af 2-3 måneder, når vi ikke længere får sol på vores hud i efteråret og vinteren. 

Hvilken effekt har D-vitamin på kroppens sundhed?

D-vitamin er nødvendigt for, at kroppen kan optage kalk fra kosten via tarmen. Når kroppens depoter af D-vitamin falder, kan vores tarm ikke optage kalk nok fra kosten, hvilket man i Danmark ser i hele vinterhalvåret. Dette er den mest sandsynlige forklaring på, at så mange danskere både mænd og kvinder udvikler knogleskørhed typisk efter 50-årsalderen.
d-vitamin

Hvad betyder knoglernes styrke for min sundhed og anti-age?

Kroppens knogler undergår en konstant nedbrydning og opbygning. Faktisk er alle kroppens knogler nedbrudt og genopbygget på 120 dage. Kroppens har derfor et stort behov for kalk, for at kunne holde knoglerne sunde og stærke året rundt. Med alderen bliver knoglerne svagere med ca. 1% mindre indhold af kalk pr. år efter 25-årsalderen.
Når kroppen derudover mangler D-vitamin, bliver der ikke optaget nok kalk fra kosten og knoglerne bliver derfor svagere end normalen. Dette kalder man “osteopeni”, hvilket betyder mindre kalkindhold i knoglerne end normalbefolkningen.
Bliver denne manglende kalkindhold i knoglerne udtalt, kaldes det knogleskørhed. Har man knogleskørhed har man betydligt øget risiko for at brække sine knogler. Typisk: ryggen, hoften, skulder, ribben og håndled.

Husk D-vitamin tilskud til minimum hele efteråret og vinteren!

Sundhedsstyrelsen anbefaler D-vitamintilskud efterår og vinter. Nyd solens sidste stråler i slutningen af sommerperioden og husk at tage ekstra D-vitamin (fx. som vitaminpille med D-vitamin) hele efteråret og vinteren. Dette gælder også børn og unge, der skal opbygge en stærk knogle indtil 25-årsalderen.
D-vitamin er et fantastisk godt og billigt antiage produkt, der kan købes i de fleste supermarkeder, i Matas og på apoteket. Så nemt kan du bevare et godt og aktivt helbred. Er du sund og rask, er der nok C-vitamin i en alm. vitaminpille. Spiser du sparsomt med mælkeprodukter (fx. mælk, yogurt, ost, skyr) og dermed får for lidt kalk, kan du med fordel supllere dit vitamintilskud med kalktablet med D-vitamin, der ligeledes kan købes i de fleste supermarkeder.
Pas godt på din krop, så du får et langt og aktivt liv.

Læs mere om anti-age

Anti-age er meget mere end hudprodukter, botox, filler og Radiesse®. F.eks. er der fundet god sammenhæng mellem periodisk faste og anti-age. Med antiage bør du tænke på, både at bevare et sundt og friskt udseende og et godt helbred. Du kan se flere gode tip på vores instagram og hos Overlæge Dorte Clemmensen.

Rigtig god fornøjelse!

Øvrige indlæg
LOW CARB OG ANTIAGE

LOW CARB OG ANTIAGE

Anti-age og lavt kulhydrat indtagAnti-age handler både om at passe på sit helbred og sin hudkvalitet. I denne blog kigger vores overlæge, Dorte Clemmensen, nærmere på kulhydraters betydning for dit...

MIDDELHAVSKOST OG ANTIAGE

MIDDELHAVSKOST OG ANTIAGE

Middelhavskost og anti-ageAnti-age er meget mere end hudprodukter, botox, filler og Radiesse®. F.eks. er der fundet god sammenhæng mellem periodisk faste og anti-age. Læs mere om dette her. Med antiage bør du...

VESTLIG KOST OG ANTI-AGE

VESTLIG KOST OG ANTI-AGE

Vestlig kost og anti-age Vestlig kost og anti-age harmonerer ikke godt. Fastfoodkultur i industrialiserede lande har et lavt fiberindhold og er rig på sukker, mættet fedt og forarbejdede fødevarer. En vestlig...

FASTE OG ANTIAGE

FASTE OG ANTIAGE

Faste og anti-age Periodisk faste og anti-age har en meget interessant sammenhæng. Faste betyder, at man periodisk afholder sig fra mad og sukkerholdige drikke. Dette bliver mere og mere populær, både som...

Efterårshudpleje

Efterårshudpleje

Efterårshudpleje SkinCeuticalsSkrevet af Katrine Korsgaard Nielsen Kosmetisk Sygeplejerske, Kosmetisk Hviidsminde I takt med at vejret ændrer sig, ændrer din hud og dennes behov sig også. Luften bliver...